Utorak , 16. listopad 2018.
Naslovna / Vijesti - Zračni prijevoz / Zrakoplovne tvrtke očekuju rekordnu dobit iduće godine

Zrakoplovne tvrtke očekuju rekordnu dobit iduće godine

FreeImages.com

Zarada od 38,4 milijarde dolara bit će rezultat skupljih karata uslijed veće potražnje i ekonomskog rasta.

Globalni ekonomski rast i veći broj putnika rezultirat će poskupljenjem zrakoplovnih karata, pa zrakoplovne kompanije iduće godine mogu računati na rekordnu dobit, procjenjuje Međunarodna udruga zračnog prijevoza (IATA).

Ta je strukovna organizacija objavila očekivanja za ovu i iduću godinu, a oba su prilično optimistična. Što se tiče ove godine, ranije prognoze o 31,4 milijarde dolara sada su podignute na 34,5 milijardi dolara, što je ipak manje od lanjskog rezultata. Ukupna dobit zrakoplovnih kompanija u svijetu iduće bi godine mogla porasti 11 posto na 38,4 milijarde dolara, a od tog iznosa glavnina će se odnositi na američke i europske prijevoznike, konkretno 27,9 milijardi dolara.

Američke kompanije ostvarit će 16,4 milijarde dolara neto dobiti, ali unatoč rastu s procijenjenih 15,6 milijardi dolara u ovoj godini, profitabilnost kompanija u SAD-u ustvari opada. “Sjevernoamerički prijevoznici u posljednje tri godine generirali su više od polovice dobiti cijele industrije, no rastući troškovni pritisci usporili su daljnja poboljšanja”, navodi se u izvješću IATA-e. U izvješću se predviđa da će u Sjevernoj Americi kapaciteti rasti 3,4 posto, neznatno manje od 3,5 posto povećanja prometa.

Što se tiče europskih kompanija, IATA je povisila procjene njihove ovogodišnje dobiti s 8,6 milijardi dolara na 9,8 milijardi dolara. Iduće godine dobit će porasti na 11,5 milijardi dolara. IATA smatra da je globalna profitabilnost u zrakoplovnoj branši sada na mnogo održivijem putu, pa organizacija preporuča kompanijama da drže rashode pod kontrolom. Naime, rastući troškovi goriva i radne snage predstavljaju sve veći uteg za poslovanje prijevoznika.

Izvor: Poslovni.hr

Također provjerite

Ryanair otkazuje 190 letova u petak zbog štrajka

DUBLIN – Irski niskotarifni avioprijevoznik Ryanair objavio je da u petak otkazuje 190 letova zbog …