Srijeda , 14. studeni 2018.
Naslovna / Vijesti - Željeznički prijevoz / Željeznički teretni koridor za Zapadni Balkan u funkciji od 2020. godine

Željeznički teretni koridor za Zapadni Balkan u funkciji od 2020. godine

Bugarska vlada je odlučila osnovati izvršni savjet zadužen za implementaciju projekta kojeg podržava EU za stvaranje željezničkog koridora za Zapadni Balkan. Koridor će obuhvatiti teritorije Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bugarske, sa ciljem poboljšanja povezanosti i trgovine sa zemljama Zapadnog Balkana.

Europska komisija je u ožujku 2018. godine odlučila  uspostaviti koridor Alpe-Zapadni Balkan koji bi trebao početi  radito za dvije godine. Glavna ruta željezničkog koridora ’Alpe-Zapadni Balkan’ prati Salzburg – Villah – Ljubljanu – Linz – Graz – Maribor – Zagreb – Vinkovci/Vukovar – Tovarnik – Beograd – Sofiju – Svilengrad (granica između Bugarske i Turske).

Predloženi koridor će dopuniti preostale željezničke teretne koridore u regiji Jugoistočne Europe, naročito putem omogućavanja pristupa regijama koje do sada nisu bile obuhvaćene mrežom željezničkih koridora. Također će osigurati alternativno preusmjeravanje na dva postojeća koridora, odnosno koridore Orijent/Istočni Mediteran i Rina-Dunav.

Koridor će stvoriti osnovu za bolju međusobnu povezanost između država članica i europskih trećih zemalja, jer će uključiti Srbiju i olakšati vezu sa Turskom na bugarsko-turskoj granici, omogućavajući direktnu vezu između zapadne/centralne Europe i Turske.

Predloženi koridor će pružiti direktan pristup glavnim terminalima u spomenutim zemljama. Intermodalni čvorovi sa rijekama Dunav i Sava su osigurani na različitim lokacijama. Osim toga, pristup morskim lukama, naročito lukama Koper i Rijeka, je omogućen putem veza sa ostalim željezničkim teretnim koridorima.

Izvor: Plutonlogistics.com

Također provjerite

Kineski vlasnici „Luke Zadar“ spremni su uložiti u obnovu Unske pruge

Iz Uprave „Luke Zadar“ u Gaženici, čiji je većinski vlasnik kineska firma „Luxury Real Estate“ …