Ponedjeljak , 15. listopad 2018.
Naslovna / Vijesti - Željeznički prijevoz / Zbog liberalizacije tržišta raste teretni željeznički prijevoz

Zbog liberalizacije tržišta raste teretni željeznički prijevoz

FreeImages.com

U četvrtom lanjskom tromjesečju novi željeznički teretni prijevoznici prevezli su 22 posto više robe u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što znači da je liberalizacija tržišta željezničkih usluga pogodovala pozitivnoj klimi u razvoju tog segmenta u Hrvatskoj, navodi se u izvješću HAKOM-a.

Ukupna količina prevezene robe hrvatskim željeznicama u četvrtom tromjesečju 2017. viša je za jedan posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, čime je nastavljen pozitivan trend u teretnom željezničkom prijevozu, priopćeno je u srijedu iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti.

U odnosu na prethodno tromjesečje, u posljednjem lanjskom kvartalu prijevoz robe porastao je za 9 posto.,

HAKOM navodi da je četvrto tromjesečje obilježila poslovna aktivnost šest od sedam teretnih željezničkih prijevoznika koji imaju sve preduvjete za obavljanje željezničkog prijevoza u Hrvatskoj te da samo jedan novi teretni željeznički prijevoznik nije bio poslovno aktivan tijekom 2017.

S druge strane, ostali teretni željeznički prijevoznici bilježe stalno povećanje poslovne aktivnosti. Povijesni teretni prijevoznik, za razliku od privatnih prijevoznika, smanjio je svoj udio u tržištu prevezene robe s 85 posto u 2016. na 60 posto u prošloj godini.

Novi teretni željeznički prijevoznici u četvrtom tromjesečju 2016. imali su 15 posto udjela u ukupnim ostvarenim tonskim kilometrima, dok se u istom razdoblju 2017. udio povećao na 28 posto.

U putničkom željezničkom prijevozu nastavlja se usporavanje pada broja prevezenih putnika. Pri usporedbi četvrtog tromjesečja 2017. s istim kvartalom 2016., evidentan je pad od jedan posto, ali ako se promatra zadnje tromjesečje 2017. s prethodnim tromjesečjem vidljiv je rast od 26 posto.

Broj ostvarenih putničkih kilometara u četvrtom tromjesečju niži je za četiri posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, ali i viši za 16 posto uspoređujući četvrto tromjesečje s prethodnim.

Izvor: lider.media

Također provjerite

Kineski vlasnici „Luke Zadar“ spremni su uložiti u obnovu Unske pruge

Iz Uprave „Luke Zadar“ u Gaženici, čiji je većinski vlasnik kineska firma „Luxury Real Estate“ …