Utorak , 16. listopad 2018.
Naslovna / Vijesti - Ekonomija / Vlada potvrdila ogromno zaduženje kojim će se krpati dugovi cestarskih firm

Vlada potvrdila ogromno zaduženje kojim će se krpati dugovi cestarskih firm

FreeImages.com

VLADA je formalno donijela odluku o 1,275 milijardi eura vrijednom izdanju obveznice namijenjene refinanciranju dijela duga cestarskog sustava, koje je ministar financija Zdravko Marić zaključio u Londonu prošlog tjedna.

Hrvatska je u prošli četvrtak izdala 1,275 milijardi eura vrijedne obveznice, dospijeća 2030. godine, uz prinos od 2,953 posto i kupon od 2,75 posto, što je najpovoljnije do sada.

Ministar Marić kazao je na sjednici vlade da će se sredstva iz tog izdanja u potpunosti usmjeriti u refinanciranje dijela od 5,1 milijarde eura duga cestarskih tvrtki – Hrvatskih cesta, Hrvatskih autocesta te Autoceste Rijeka-Zagreb.

“Na taj način unaprjeđujemo njihovu ročnost, ali činimo i značajno smanjenje postojeće cijene duga, dakle kamatnu stopu, te činimo uštedu od minimalno 160 milijuna eura godišnje”, istaknuo je ministar financija.

Obveznice se uplaćuju 27. studenog 2017. godine, a kamata po obveznicama isplaćivat će se jednom godišnje, počevši od 27. siječnja 2019. godine, dok će se glavnica u cijelosti isplatiti po dospijeću, stoji u odluci vlade.

“Što se tiče cestarskog sektora, napravljen je dobar posao na dobivanju nove pozajmice. Uz povoljnu kamatu, bez monetizacije omogućujemo da se ukupan iznos dugova od otprilike pet milijardi eura financira na bitno povoljniji način”, rekao je Plenković u uvodu sjednice vlade.

Izvor: Hina

 

Također provjerite

Odabrana kompanija koja će izraditi projekt sanacije Krčkog mosta

Autocesta Rijeka-Zagreb izabrala najpovoljnijeg ponuđača za opsežan posao. Institut IGH, kompanija koja se bavi istraživanjem …