Srijeda , 14. studeni 2018.
Naslovna / Vijesti - Riječni prijevoz / Vjerovnici natjerali Beka da proda imovinu Luke Beograd

Vjerovnici natjerali Beka da proda imovinu Luke Beograd

FreeImages.com

Dugovi Luke Beograd dosegnuli su 62,5 milijuna eura.

Poznati srpski poduzetnik Milan Beko prodaje imovinu Luke Beograd jer je to dio unaprijed pripremljenog plana reorganizacije kompanije, odnosno dogovora s vjerovnicima, dakle, izmirenje obveza prema bankama je razlog prodaje nekretnina, a ne zato što Beko seli posao u inozemstvo, kao što su objavili pojedini srpski mediji.

Luka Beograd, kako navodi Politika, oglasila je prodaju šest povezanih tvrtki. Prema podacima iz izvJeštaja KPMG-a o izvršenom nadzoru nad UPPR-om (Unaprijed pripremljeni plan reorganizacije), ukupne obveze prema vjerovnicima na dan 31. kolovoza 2015. godine iznosile su 62,59 milijuna eura. Vjerovnici su Piraeus Bank, Banca Intesa i Komercijalna banka. Prva 24 mjeseca Luka Beograd će plaćati kamate u iznosu tromjesečnog EURIBOR-a plus 1,78 posto.

Luka Beograd već dugo je u ozbiljnim poslovnim problemima, kompanija je nastavila s negativnim poslovanjem, uz veliko opterećenje dugom. Poslovni prihodi su smanjeni gotovo četiri posto, na 927,6 milijuna dinara, dok je dobitak iz poslovanja pao 43 posto, na 73 milijuna dinara. Zbog visokih financijskih rashoda krajnji rezultat je gubitak veći od jedne milijarde dinara (2013. godine gubitak je iznosio 770 milijuna dinara).

Prema riječima Nenada Gujaničića iz Wise Brokera, budući da kompanija negativno posluje već duže vrijeme, postepeno se topi i kapital.”Kapital je na kraju prošle godine pao na tri milijarde dinara. Kada govorimo o dugu, on je prilično visok za ovaj obujam poslovanja i kapitala i iznosi 6,8 milijardi dinara. To je dvostruko više u odnosu na kapital. Ono što je karakteristično za dug jeste činjenica da je 2013. kompanija imala vrlo visoke kratkoročne financijske obveze, dok su na kraju 2014. godine dugovi uglavnom bili dugoročni. To znači da su bili prisiljeni uzeti nove kredite”, kaže Gujaničić.

Preuzeto sa: poslovni.hr

Također provjerite

Prodaja luke u rujnu

Među zainteresiranima za novosadsku luku su Dubai Port World iz UAE-a, njemački Renus i američka …