Ponedjeljak , 15. listopad 2018.
Naslovna / Vijesti - Zračni prijevoz / Usprkos nižim cijenama karata Ryanair zaključio godinu s deset posto većom dobiti

Usprkos nižim cijenama karata Ryanair zaključio godinu s deset posto većom dobiti

FreeImages.com

Irski niskobudžetni avioprijevoznik Ryanair objavio je u ponedjeljak da je financijsku godinu zaključio s 10 posto većom neto dobiti zahvaljujući većem broju prevezenih putnika dok u novoj godini očekuju nepovoljan utjecaj viših cijena goriva.

Kompanija je u financijskoj godini koja je završila u ožujku ostvarila neto dobit od 1,45 milijardi eura.

Oslonac im je bilo povećanje broja putnika za devet posto, pri čemu u Ryanairu kao tržišta s najvećim rastom ističu Njemačku, Italiju i Španjolsku.

Ryanairova je dobit porasla unatoč ‘sniženju cijena karata za tri posto u godini koju su obilježili prekomjerni kapaciteti u Europi, oslabivši cjenovno okruženje te unatoč višim cijenama goriva i oporavku od krize povezane s greškama u sastavljanju rasporeda leta pilota u rujnu 2017.’, rekao je izvršni direktor Ryaneira Michael O’Leary.

U Ryanairu predviđaju da će im u tekućoj financijskoj godini dobit nakon oporezivanja pasti na 1,25 do 1,35 milijardi eura zbog porasta cijena kerozina. ‘Gorivo će biti najveći uzrok rasta troškova u sljedeća 24 mjeseca’, rekao je O’Leary.

‘Cijene karata obično slijede cijene nafte (pa su tako padale u posljednje tri godine), ali uz odgodu od 12 mjeseci prije no što cijene karata počnu rasti zbog viših cijena nafte. Očekujemo porast cijena karata za devet posto’, dodao je.

Paralelno procjenjuju da će broj putnika porasti sedam posto, na 139 milijuna.

Nakon dogovora sa sindikatima Ryanair je postigao sporazume s pilotima u Britaniji i Italiji a još pregovaraju sa sindikatima u drugim glavnim centrima, poput Irske i Španjolske.

Izvor: lider.media

Također provjerite

Ryanair otkazuje 190 letova u petak zbog štrajka

DUBLIN – Irski niskotarifni avioprijevoznik Ryanair objavio je da u petak otkazuje 190 letova zbog …