Utorak , 16. listopad 2018.
Naslovna / Vijesti - Ekonomija / ‘U tri godine bez posla će u cestarskim tvrtkama ostati tisuću ljudi’

‘U tri godine bez posla će u cestarskim tvrtkama ostati tisuću ljudi’

FreeImages.com

Ministar Butković podvukao je da neće biti smanjivanja razine sigurnosti na autocestama, a budućnost naplate cestarine, istaknuo je, leži u beskontaktnom modelu naplate.

U roku od tri godine, iz hrvatskih cestarskih tvrtki bit će otpušteno ili će dobrovoljno otići čak tisuću radnika. Rekao je to resorni ministar Oleg Butković na konferenciji za novinare, koju je održao s kolegom iz financijskog sektora, ministrom Zdravkom Marićem. Konferencija za novinare održana je na temu refinanciranja duga u cestarskom sektoru.

– Nastavljamo sa svim reformama unutar cestarskog sektora, nastavljamo sa smanjivanjem troškova, a do kraja 2020. godine će otići oko tisuću ljudi, a donijet će se i odluka o načinu naplate cestarine, rekao je Butković.

“Cestarskog ministra” pitali su što će biti s ljudima koji će izgubiti posao, on je odgovorio da ove godine dobrovoljno odlazi oko 200 ljudi, piše Novi list.

– Najprije smo dali prednost takvim dogovorima. Neće to izazvati nikakve socijalne probleme, ustvrdio je Butković.

Projekt reformi namijenjenih autocestama, istaknuo je resorni ministar, rađen je sa Svjetskom bankom i Ministarstvom financija. Događat će se, istaknuo je, financijsko i poslovno restrukturiranje, a ne prodaja ili monetizacija.

Ministar Butković podvukao je da neće biti smanjivanja razine sigurnosti na autocestama, a budućnost naplate cestarine, istaknuo je, leži u beskontaktnom modelu naplate.

– Naručili smo studiju pa ćemo po toj preporuci ćemo taj sustav naplate i primjeniti, zaključio je Butković. Hrvatskoj su, dakle, na raspolaganju vinjete, što je loša vijest za mnoge koji će u cestarskim tvrtkama izgubiti radno mjesto.

Ministar financija Zdravko Marić pak istaknuo je da “u financijskom dijelu govorimo oko 5,1 milijardu eura ukupnog duga” te da je većina od ovog iznosa u iduće dvije do tri godine u dospijeću, napominjući da će Vlada nastojati produžiti rokove za otplatu kredita.

Izvor: Poslovni.hr

Također provjerite

Odabrana kompanija koja će izraditi projekt sanacije Krčkog mosta

Autocesta Rijeka-Zagreb izabrala najpovoljnijeg ponuđača za opsežan posao. Institut IGH, kompanija koja se bavi istraživanjem …