Utorak , 25. rujan 2018.
Naslovna / Vijesti - Cestovni prijevoz / Tvrtke iz regije gube milijune sati na granici

Tvrtke iz regije gube milijune sati na granici

FreeImages.com

Zbog neusklađenih certifikata između zemalja Zapadnog Balkana roba sporo putuje.

Čekajući na graničnim prijelazima, kompanije iz regije godišnje izgube 26 milijuna sati, zbog neusklađenih certifikata među ekonomijama na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku ministara ekonomije zemalja sudionika Berlinskog procesa u Beču, srpski ministar financija Siniša Mali rekao je da je cilj Srbije da se takve barijere smanje i uklone, kako bi cijela regija “radilo kao jedan”. “Ne vrijedi nam da gradimo brze autoceste, a ove godine završavamo i Koridor 10 i Koridor 11, ako kamioni s našom robom čekaju satima na granici”, dodao je Siniša Mali.

Prema podacima koje je iznio srpski ministar financija robna razmjena i trgovinska suradnja sa zemljama Cefte za Srbiju je od strateškog značaja, a Srbija je, kako je rekao, samo prošle godine ostvarila vrijednost razmjene od 3,9 milijardi eura sa zemljama u regiji, od čega je 3,1 milijarda srpski izvoz.

“Tema razgovora ministara je bila kako smanjiti sve one necarinske barijere koje sprečavaju razvoj trgovine između naših zemalja, jer na takav način se pospješuje razvoj infrastrukture, otvaranje novih radnih mesta, što je i politika vlade Srbije”, poručio je ministar Siniša Mali.

Izvor: Poslovni.hr

Također provjerite

Ništa od nove autoceste Banja Luka-Prijedor

Kineski CSI traži jamstvo da će godišnje zaraditi 30 milijuna eura od cestarine. Iako je …