Ponedjeljak , 15. listopad 2018.
Naslovna / Vijesti - Riječni prijevoz / Srpska tvrtka vukovarskim brodom vadi i prodaje pijesak

Srpska tvrtka vukovarskim brodom vadi i prodaje pijesak

FreeImages.com

Nakon prekida eksploatacije pijeska iz Dunava, vukovarska gradska tvrtka Komunalac ponovo je započela s poslom koji će joj, kako se najavljuje, donijeti i višemilijunsku zaradu. Međutim, dok je u Hrvatskoj zakonskom uredbom zabranjeno eksploatiranje pijeska i šljunka iz domaćih rijeka, kod susjeda to nije slučaj. Sukladno toj uredbi, Komunalac nije mogao više vaditi pijesak iz Dunava, što je radio desetljećima, ali su isti taj posao tvrtke iz Srbije radile bez ikakvih problema.

To je još jedan u nizu naših apsurdnih zakona radi kojega je ugašena jedna gospodarska djelatnost te je potican uvoz umjesto izvoza. Uredba je donesena pod pritiskom ekoudruga radi straha od produbljavanja korita rijeka i nemogućnosti plavljenja močvarnih područja gdje je to poželjno. Dok naše tvrtke to nisu smjele raditi, pijesak i šljunak uredno su eksploatirale tvrtke iz susjednih Srbije i BiH pojasnio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Direktor Komunalca Igor Štrangarević pojasnio je kako su ponovo u posao eksploatacije pijeska ušli preko jedne srbijanske tvrtke, Bager promet, do koje su došli javnim natječajem. Pijesak se sada eksploatira iz Dunava na osnovi koncesije te srbijanske tvrtke, nakon čega njihovo plovilo pristaje u Luku Vukovar i tamo deponira pijesak. Drugim riječima, elegantno je i zakonski zaobiđen hrvatski zakon.

Inače, radi zakonske uredbe, Komunalac je prije dvije godine prodao u Srbiju i brod koji je korišten za eksploataciju pijeska.

Preuzeto sa: vecernji.hr

Također provjerite

Prodaja luke u rujnu

Među zainteresiranima za novosadsku luku su Dubai Port World iz UAE-a, njemački Renus i američka …