Ponedjeljak , 15. listopad 2018.
Naslovna / Vijesti - Zračni prijevoz / Ryanairu dobit pala 20 posto, cijene karata niže od očekivanja zbog velike konkurencije

Ryanairu dobit pala 20 posto, cijene karata niže od očekivanja zbog velike konkurencije

Ryanair je u ponedjeljak upozorio kako će prosječne cijene zrakoplovnih karata biti manje nego što se očekivalo tijekom ljetnog razdoblja zbog velike konkurencije, neuobičajeno vrućeg vremena na sjeveru Europe te nesigurnosti prouzročenih nizom štrajkova.

Niže cijene karata, zajedno s većim brojem osoblja i višim cijenama goriva, izazvale su pad zarade tog zrakoplovnog prijevoznika u proteklom tromjesečju. Dobit je u tom razdoblju iznosila 319 milijuna eura, što je 20 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Unatoč padu zarade, Ryanair je potvrdio svoje prognoze da će profit za cijelu poslovnu godinu biti između 1,25 milijardi eura i 1,35 milijardi eura, što je manje od rekordnih 1,45 milijardi eura u prošloj poslovnoj godini.

Prihodi te irske kompanije porasli su za 9 posto u proteklom kvartalu na godišnjoj razini, na 2,08 milijardi eura. U istom razdoblju broj putnika povećan je za 7 posto, na 37,6 milijuna.

U svibnju je poslovodstvo kompanije objavilo procjene kako će prosječna cijena karata pasti za 5 posto u njezinom prvom fiskalnom tromjesečju, a potom se u drugom kvartalu podići za 4 posto.

Međutim, u ponedjeljak su objavili kako su cijene karata pale 4 posto u prvom tromjesečju, dok bi u drugom kvartalu mogle porasti za samo 1 posto.

Pritom su potvrdili procjene da bi se cijene karata u tekućoj poslovnoj godini, koje traje do kraja ožujka 2019., mogle kretati na razinama prošle poslovne godine.

Izvor: Poslovni.hr

Također provjerite

Ryanair otkazuje 190 letova u petak zbog štrajka

DUBLIN – Irski niskotarifni avioprijevoznik Ryanair objavio je da u petak otkazuje 190 letova zbog …