Srijeda , 14. studeni 2018.
Naslovna / Vijesti - Pomorski prijevoz / Rolls Royce i Intel u projektu autonomnih brodova

Rolls Royce i Intel u projektu autonomnih brodova

NEW YORK – Tvrtka Rolls Royce Marine koja se nalazi u vlasništvu poznatog proizvođača automobila, specijalizirana za dizajn brodova, integraciju kompleksnih brodskih sustava te izradu pogona za plovila i njihovu opremu, ušla je u partnerstvo s Intelom koje bi trebalo dovesti do potpuno autonomnih brodova.

Tijekom ove godine započeli su testiranje sustava Intelligent Awarenesssystem za brodove s posadom koji se sastoji od velikog broja kamera, LiDAR-a (Light Detection and Ranging) i radara koji su spojeni na centralni računalni AI program. Koristeći algoritme računalnog vida program uočava prepreke poput drugih brodova i šalje informacije posadi. Kako se radi o velikom broju informacija na dnevnoj bazi (otprilike 1 TB generira se svakog dana), Rolls Royce će koristiti Intelove 3D NAND SSD-ove te Xeon procesore.

Intelligent Awareness sustav automatski može klasificirati brodove u blizini, a omogućava i bolju vidljivost u lošim vremenskim uvjetima kombinirajući podatke iz više izvora, a posebnu korist od njega brodovi bi trebali imati kod pristajanja.

Ukoliko se sustav tijekom testiranja pokaže uspješnim Rolls Royce Marine će ga započeti prodavati brodarskim tvrtkama, nakon čega će s Intelom nastaviti rad na potpuno autonomnim brodovima.

Izvor: Seebiz.eu

Također provjerite

ICS: Pomorci još uvijek neće izgubiti posao zbog automatizacije

International Chamber of Shipping (ICS) objavio je novu studiju o potencijalnim učincima autonomnih brodova na …