Nedjelja , 27. svibanj 2018.
Naslovna / Vijesti - Cestovni prijevoz / Rabljeni kamioni – Kako izabrati najbolje vozilo po adekvatnoj cijeni?

Rabljeni kamioni – Kako izabrati najbolje vozilo po adekvatnoj cijeni?

FreeImages.com

Nije lako donijeti odluku o kupovini kamiona, najviše zbog toga što je u pitanju velika investicija. Kupovina novog kamiona je svakako najbolja opcija, a mi smo se raspitali kakva je ponuda rabljenih vozila, koji su uvjeti i cijene.

Kada birate rabljeni kamion, pogledajte u kakvom je stanju, ko je bio prethodni vlasnik, kolika je kilometraža, kako je održavan. Za međunarodni transport najbolje je da uzmete vozilo s Euro 6 motorom.

U kompaniji “Volvo” najtraženiji su tegljači u kombinaciji s poluprikolicom kao i kamionske šasije s tandem prikolicom i to model FH, dok je kod kipera najcjenjeniji model FM. Najtraženija su vozila od 2007. do 2014. godišta s Euro 5 i Euro 6 normom.

Najviše se prodaju modeli 2009. i 2010. godište u Euro 5 normi, a od 2013-2014. godišta vozila u ponudi su već kamioni s Euro 6 normom. Kada su u pitanju standardni tegljači s poluprikolicom 70% je s ceradom, 30% su hladnjače. Kod tandema velike zapremnine 90% su s ceradom. Kiperi se teško nalaze u dobrom stanju i uglavnom ih prvi vlasnici koriste do samog kraja eksploatacije. Stalna je potraga za dobrim kiperima ali se teško nalaze – kaže za PlutonLogistics Danijel Rondić, direktor prodaje rabljenih vozila u kompaniji “Volvo”.

Cijene kamiona s Euro 5 motorom su drastično pale zbog Euro 6 modela. Modeli s Euro 5 motoro koštaju od 10.000 do maksimalnih 40.000 EUR, dok su euro 6 od 35.000 do 60.000 EUR.

Inače, cijene kamiona svake godine padaju. Puno je rabljenih kamiona u Europi. Ranije se dosta teretnih vozila iz Europe prodavalo na Bliskom istoku, sada je ta linija gotovo zatvorena. Mali broj kamiona se proda u Africi ili Americi. Tako da velika ponuda obara cijene.

Naš sugovornik kaže da tamo mali postotak kupaca direktno plaća vozila. Oko 90% ide na kredit i leasing.

Pored leasing kuća, i poslovne banke daju konkretne uvjete za kupovinu osnovnih sedstava svojim klijentima. S druge strane, mnogi kupci već imaju dugogodišnju i naprednju suradnju s leasing kućama s obzirom na višegodišnje prisustvo istih na našem tržištu. “Volvo” također ima i svoju kreditnu liniju koja financira klijente prilikom prodaje svojih vozila. U kompaniji “Volvo” postoji i mogućnost zamjen starih vozila za nova uz doplatu, pri čemu se stara vozila prodaju kao rabljena kroz čitavu “Volvo” mrežu prodaje rabljenih kamiona u Europi. Pored takvog vida zamjene, najčešći izvor rabljenih kamiona je Buy Back – kupovina novog kamiona uz obvezujući ugovor ponovne kupovine tog kamiona od strane “Volvo” korporacije nakon dogovorenog broja godina i eksploatacije uz održavanje predmetnog vozila u “Volvo” servisima.

U europi se na tisuće kamiona prodaje tom opcijom svake godine, dok će na našem tržištu Buy-Back ugovori krenuti da se realizuju tek 2019. i 2020. godine.

Firma GLACIER posluje više od 20 godina na tržištu Srbije i regije. Posrednici su nizozemske kompanije “Kleyn Trucks B.V.” i najveći prodavači rabljenih teretnih vozila na tržištu Srbije.

Iz te firme su rekli da se na njihovom lageru nalaze vozila i mašine najčuvenijih proizvođaća.

U svakom trenutku na lageru se nalazi 150 jedinica koje možete probati na licu mjesta, kao i dogovor o načinu financiranja izabranog vozila.

Navode da su najtraženiji modeli vozila proizvođaća Mercedes-Benz, MAN, SCANIA.

Najtraženija su vozila starosti od 5 do  godina, koja su pogodna za financiranje. Po broju jedinica najtraženija su vozila iz laog teretnog programa – dostavna i kombi vozila do 7 tona. Po financijsko volumenu su najbolji tegljači s poluprikolicama i kiperi. U pravilu starija vozila (preko 7 godina) se plaćaju u gotovini, ok mlađa od 7 godina idu na leasing ili kredit.

Najvažnije je od koga kupujete rabljeno vozilo – je li provjereno, s pravom kilometražom, da li vozilo možete probati na licu mjesta. Nekada par stotina eura jeftinije vozilo može se pretvoriti u neiscrpan izvor problema. Nadalje, uvijek se treba vezati uz provjerene dobavljače koji imaju kapaciteta odgovoriti potrebama i u slučaju problema reagirati na adekvatan način.

Preuzeto sa: Plutonlogistics.com

Također provjerite

Stigao novi udar na vozače, a država još ne misli intervenirati: Od ponoći benzin skuplji za još 12 lipa, a dizel za 16 lipa

Vozače su i ovog utorka dočekale više cijene goriva – benzin u prosjeku plaćaju 12 …