Utorak , 16. listopad 2018.
Naslovna / Vijesti - Pomorski prijevoz / OT Logistics prodaje udjel u Luci Rijeka

OT Logistics prodaje udjel u Luci Rijeka

RIJEKA – Ovih dana se neslužbeno može čuti kako poljski OT Logistics planira prodaju udjela u Luci Rijeka.

Neslužbeno se doznaje kako bi za preuzimanje mogli biti zainteresirani kineski investitori čije jedno važno poslovno izaslanstvo upravo ovih dana boravi u Hrvatskoj. Kinezi su ranije u više navrata iskazivali interes za riječku luku u razgovorima s hrvatskim dužnosnicima.

Zbog ove je informacije burza jutros razvrstala dionice Luke Rijeka (ZSE:LKRI-R-A) u segment promatranja.

OT Logistics kontrolira s partnerima 50,56 posto udjela u Luci Rijeka.

Početkom godine, poljski državni fond FEZ kupio je od poljske logističke tvrtke OT Logistics gotovo devet posto udjela u Luci Rijeka, ukazujući na vladinu strategiju podrške širenju poljskih kompanija u inozemstvu. Foreign Expansion Fund (FEZ) sastavni je dio poljskog razvojnog fonda PFR TFI, a zadaća mu je pružanje podrške poljskim kompanijama koje se planiraju širiti u inozemstvu. Prema priopćenju objavljenom na FEZ-ovoj internetskoj stranici, fond je od OT Logisticsa kupio 8,75 posto dionica Luke Rijeka za 32,8 milijuna zlota (59 milijuna kuna).

Poljski OT Logistics je u srpnju 2015. godine ušao u vlasničku strukturu Luke Rijeka – tada je u javnoj ponudi stekao 20,81 posto dionica, a u rujnu prošle godine je od Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) kupio 11,75 posto državnih dionica, čime je svoj udio u Luci Rijeka povećao na 32,56 posto.
Sredinom studenoga 2017. godine OT Logistics je objavio ponudu za preuzimanje preostalih dionica Luke Rijeka, a u toj je ponudi djelovao zajedno s dva mirovinska fonda – AZ i Erste mirovinskim fondom, koji su kao institucionalni investitori u Luku Rijeka s poljskom kompanijom potpisali međudioničarski ugovor kojim reguliraju suradnju u riječkoj luci.

Po posljednjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), poljski OT Logistics trenutno u Luci Rijeka ima 26,51 posto dionica, AZ mirovinski fondovi drže oko 16 posto, a Erste mirovinski fondovi gotovo 9 posto dionica. Gotovo 9 posto dionica odnosno 8,86 posto dionica na skrbničkom je računu u Privrednoj banci Zagreb, a vjerojatno je riječ o dionicama u vlasništvu poljskog FEZ-a.

Hrvatska država putem CERP-a u Luci Rijeka ima 25,02 posto dionica Luke Rijeka.

Izvor: Seebiz.eu

Također provjerite

COSCO želi uvrstiti Luku Ploče u svoja odredišta za prijevoz kontejnera

SARAJEVO – Najveća kineska brodarska tvrtka COSCO Shipping želi uvrstiti Luku Ploče u svoje poslovne …