Utorak , 25. rujan 2018.
Naslovna / Vijesti - Cestovni prijevoz / Novi sustav naplate cestarine u Sloveniji od 1. travnja 2018. godine
FreeImages.com

Novi sustav naplate cestarine u Sloveniji od 1. travnja 2018. godine

Republika Slovenija će 1. travnja 2018. uvesti elektronsku naplatu cestarine u slobodnom protoku za sva vozila s maksimalnom dopuštenom masom od preko 3,5 tona (teških vozila).

Uvođenjem novog cestarinskog sustava, nazvanog DarsGo sustav, više neće biti moguće redovito plaćati cestarine na naplatnim postajama od 1. travnja 2018 .; isto vrijedi i za plaćanje cestarine s postojećim elektroničkim medijima Dars (DARS kartice i ABC oznake).

Umjesto toga, svako vozilo koje će koristiti slovenske autoceste i autoceste morat će biti registrirano za korištenje DarsGo sustava i opremljeno s DarsGo jedinicom koja omogućuje izračun cestarine.

U DarsGo uslugama (od 6. studenoga 2017. u DarsGo servisu u Ljubljani, Lopati, Gruškovju, Mariboru, Grabonošu i Obrežju, od 15. studenoga 2017. godine u DarsGo servisu Fernetiči) moguće je organizirati registraciju i nabavu DarsGo jedinice. A od početka 2018. godine, također na benzinskim postajama u odmorištima autocesta i preko privatnog dijela www.darsgo.si web portala.

Budući da će veliki broj vozila morati biti opremljen DarsGo jedinicama za korištenje DarsGo sustava, predlažemo da na vrijeme izvršite sve potrebne aranžmane i time izbjegavate očekivani red čekanja za registraciju kada se sustav pokrene.

U postojećem cestarinskom sustavu cestarina će se uplatiti do 31. ožujka 2018. do kraja dana – do ponoći. Možete instalirati DarsGo jedinicu u vozilo prije ovog datuma. Predlažemo da instalirate jedinicu odmah nakon stjecanja, budući da se financijske transakcije neće generirati putem jedinica do 1. travnja 2018. godine.

Također provjerite

Litva: u prodaji isključivo elektronske vinjete

Prema objavi litavskog udruženja prijevoznika LINAVA, od 21. kolovoza u prodaji su samo elektronske vinjete. …