Subota , 25. studeni 2017.
Naslovna / Vijesti - Cestovni prijevoz / Novi sustav naplate cestarine u Sloveniji od 1. travnja 2018. godine
FreeImages.com

Novi sustav naplate cestarine u Sloveniji od 1. travnja 2018. godine

Republika Slovenija će 1. travnja 2018. uvesti elektronsku naplatu cestarine u slobodnom protoku za sva vozila s maksimalnom dopuštenom masom od preko 3,5 tona (teških vozila).

Uvođenjem novog cestarinskog sustava, nazvanog DarsGo sustav, više neće biti moguće redovito plaćati cestarine na naplatnim postajama od 1. travnja 2018 .; isto vrijedi i za plaćanje cestarine s postojećim elektroničkim medijima Dars (DARS kartice i ABC oznake).

Umjesto toga, svako vozilo koje će koristiti slovenske autoceste i autoceste morat će biti registrirano za korištenje DarsGo sustava i opremljeno s DarsGo jedinicom koja omogućuje izračun cestarine.

U DarsGo uslugama (od 6. studenoga 2017. u DarsGo servisu u Ljubljani, Lopati, Gruškovju, Mariboru, Grabonošu i Obrežju, od 15. studenoga 2017. godine u DarsGo servisu Fernetiči) moguće je organizirati registraciju i nabavu DarsGo jedinice. A od početka 2018. godine, također na benzinskim postajama u odmorištima autocesta i preko privatnog dijela www.darsgo.si web portala.

Budući da će veliki broj vozila morati biti opremljen DarsGo jedinicama za korištenje DarsGo sustava, predlažemo da na vrijeme izvršite sve potrebne aranžmane i time izbjegavate očekivani red čekanja za registraciju kada se sustav pokrene.

U postojećem cestarinskom sustavu cestarina će se uplatiti do 31. ožujka 2018. do kraja dana – do ponoći. Možete instalirati DarsGo jedinicu u vozilo prije ovog datuma. Predlažemo da instalirate jedinicu odmah nakon stjecanja, budući da se financijske transakcije neće generirati putem jedinica do 1. travnja 2018. godine.

Također provjerite

Električnim vozilom uskoro ćemo putovati po cijeloj Hrvatskoj

Uskoro, ne samo da ćemo s električnim automobilom bezbrižno putovati prema Europi nego će i …