Ponedjeljak , 15. listopad 2018.
Naslovna / Vijesti - Cestovni prijevoz / Nove smjernice za kontrolu kabotaže u Italiji. Provjerite koje dokumente vozač mora imati!

Nove smjernice za kontrolu kabotaže u Italiji. Provjerite koje dokumente vozač mora imati!

10. srpnja talijansko Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je dokument kojim određuje uvjete za kontrolu prijevoznika.

Prethodne formalnosti vezane uz kabotažu 

Prve promjene su još stupile na snagu prošle godine. Konkretno, zakon 96 od 21. lipnja 2017. određuje da više nije potrebno prijaviti svaku kabotažu.

Pored toga, tvrtke moraju prijaviti obavljanje kabotaže do ponoći dan prije početka transporta. Prije donošenja ovog zakona, svaka vrsta transporta mogla se prijaviti od 24. lipnja prošle godine, a prijava je vrijedila tri mjeseca.

Podnesci na internetskoj stranici Ministarstva rada i socijalne politike mogu se napraviti samo na talijanskom jeziku. Potrebno je napisati iznos bruto naknade po satu za vozača i informacije o obliku naknade putnih troškova, obroka i smještaja vozača.

Osim toga, vozač mora imati kopiju zahtjeva za kabotažu, ugovor o radu, certifikat A1 i visinu naknade za vozača prevedenu na talijanski. Tijekom inspekcije policije ili drugih javnih dužnosnika,  vozač ih je dužan predočiti. Predstavnik tvrtke kojeg imenuje prijevoznik u Italiji također mora imati kopiju zahtjeva.

Ako zaposlenik koji je poslan u Italiju ne posjeduje potrebne dokumente ili nisu popunjeni, Zakon predviđa novčanu kaznu od 1 do 10 tisuća eura za priejvoznika i 150 do 500 eura za vozača.

Nadalje, inspekcijske službe mogu zadržati vozilo u slučaju da se kazna ne plati u trenutku počinjenja prekršaja.

Prema novim propisima, vozačev ugovor mora sadržavati sljedeće elemente:

  1. Identifikacija poslodavca i zaposlenika
  2. Mjesto zaposlenja (u slučaju da nema stalnog radnog mjesta, potrebna je naznaka da je zaposlenik zaposlen na različitim lokacijama i sjedište poslovanja poslodavca)
  3. Naznaku radi li se o radnom odnosu na određeno ili neodređeno
  4. Trajanje posla koji se obavlja u inozemstvu
  5. Utvrđivanje naknade s naznakom razdoblja plaćanja
  6. Kvalifikacije zaposlenika i opis posla
  7. Razdoblje dopusta
  8. Radni sati
  9. Uvjeti prestanka ugovora o radu

Nedostatak jednog od gore navedenih elemenata u ugovoru o radu rezultirat će novčanom kaznom.

Nove smjernice predstavljaju dodatno opterećenje inozemnim poslodavcima.

Najveći problem predstavlja prijevod dokumenata na talijanski, a situaciju dodatno otežava pravilo da se vozači moraju registrirati na internetskoj stranici talijanskog ministarstva rada koja, po navodima mnogih prijevoznika, ne radi.

Budućnost će pokazati jesu li nove regulacije realne i namjeravaju li talijanske službe provoditi kontrole na inozemnim kamionima i nametati vizoke kazne.

Izvor: Trans.info

Također provjerite

F-Vision – „Ford Trucks“ predstavio koncept autonomnog tegljača budućnosti

„Ford Trucks“ je predstavio „F-Vision“ koncept autonomnog tegljača budućnosti. Iako se ne radi o pravom …