Ponedjeljak , 15. listopad 2018.
Naslovna / Vijesti - Cestovni prijevoz / Njemačka uz pomoć web kamera hvata vozače koji blokiraju hitni koridor

Njemačka uz pomoć web kamera hvata vozače koji blokiraju hitni koridor

Policija u pokrajinama Rajna-Westfalija i Baden-Wurttemberg ispituje nove tehnologije koje su dio novog projekta. Zahvaljujući malim video uređajima za snimanje, kršenja će biti dokumentirana, a vozači će biti učinkovitije kažnjeni.

Nova tehnologija će pomoći identificirati i kažnjavati vozače koji blokiraju hitne koridore.

Kamere visoke rezolucije postavljene su na vjetrobransko staklo unutar policijskog auta. U sklopu pilot projekta ugrađenu su uređaji u 50 vozila u regijiama Rajna-Westfalija i Baden-Wurttemberg. Kamere će dokumentirati kršenja propisa vezanih za hitni koridor.

“Previše vozača još uvijek blokira hitni koridor čime stvaraju prijetnju za život” – izjavio je Herbert Reul, ministar unutarnjih poslova Sjeverne Rajne-Westfalije tijekom prezentacije.

Svatko tko ometa naše hitne službe, policiju i vatrogasce u trenutku kada je svaka sekunda bitna, iznimno je bešćutan – dodaje Thomas Strobl, šef odsjeka za državnu upravu Baden-Wurttemberga.

Više novčane kazne za blokiranje hitnog koridora

Na kraju 2017. godine, u Njemačkoj je povećana novčana kazna za blokiranje hitnog koridora. Prije toga, kazna je iznosila 20 eura.

Trenutno za isto kazneno djelo se plaća 200 do 320 eura, ovisno o posljedicama:

  • Blokiranje koridora u Njemačkoj kažnjivo je novčanom kaznom od 200 eura i 2 kaznena boda.
  • U slučaju blokiranja hitnih službi, predviđena kazna je 240 eura, 2 kaznena boda i zabrana vožnje na mjesec dana
  • U slučaju blokiranja koridora kada dođe do opasnosti za život, npr. vatrogasca, predviđena je kazna od 280 eura, 2 kaznena boda i zabrana vožnje na mjesec dana
  • 320 eura, 2 kaznena boda i zabrana vožnje na mjesec dana u slučaju oštećenja imovine u slučaju kada nastane zbog blokade koridora

Moguće kaznene posljedice nepridržavanja ostaju nepromijenjene. Prekršaj se može kazniti s kaznom zatvora do jedne godine zbog namjernog ometanja pomoći (323c njemačkog Kaznenog zakona- StGB). Od 30 svibnja 2017. ovaj članak u StGB također uključuje blokiranje hitnog koridora.

Izvor: Trans.info

Također provjerite

Od 1. listopada obvezno praćenje pojedinih vrsta prijevoza u Poljskoj

Prilikom prijevoza osjetljivih tereta koji od ranije podlježe obvezi najave u Poljskoj, od 1. listopada …