Ponedjeljak , 15. listopad 2018.
Naslovna / Vijesti - Cestovni prijevoz / Njemačka minimalna satnica – odgovor njemačke Carine

Njemačka minimalna satnica – odgovor njemačke Carine

FreeImages.com

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) tražila je očitovanje vezano za njemačke minimalne satnice. Odgovor prenosimo kako slijedi:

Radnik, izaslan u Njemačku za vrijeme svoga rada na teritoriju Savezne Republike Njemačke ima pravo na isplatu minimalne njemačke stanice. Dodatno, poslodavac je obavezan svojim radnicima platiti i troškove prehrane i noćenja.

Prehrana i noćenje mogu se radnicima platiti u vidu dnevnica čija visina mora odgovarati Odredbi o obračunu naknade u socijalnom osiguranju (SvEV). Te dnevnice ne smatraju se sastavnim dijelom minimalne njemačke satnice.

U principu poslodavac je prema čl. 3 stav 47 Smjernice o izaslanim radnicima (96/71EG) dužan radnicima u punom iznosu nadoknaditi stvarne troškove noćenja i prehrane koji proizlaze iz njihovog izaslanja. Ako se stvarni troškovi noćenja i prehrane ne mogu utvrditi onda se od ukupnog iznosa dnevnica odbija onaj iznos za noćenje i prehranu koji određuje naprijed navedena odredba (SvEV).

Eventualno preostali iznos smije se pribrojiti njemačkoj satnici. Ako se radi o djelatnosti čiji se boravak u Njemačkoj mjeri u danima iznosi iz SvEV-a seizračunavaju na osnovu dana provedenih u Njemačkoj.

Taj izračun uslijedio bi upravo na način koji ste vi iznijeli u svom primjeru. (vidi dopis u prilogu)

Osim toga željela bih vas uputiti na naše internetske stranice: www.zoll.de > Fachthemen > Arbeit > Mindestarbeitsbedingungen > Mindestlohn nach dem Mindestlohngesetz > Berechnung und Zahlung des Mindestlohns, hinweisen (oder direkt unter:
http://www.zoll.de/DE/Fachthemen/Arbeit/Mindestarbeitsbedingungen/Mindestlohn-Mindestlohngesetz/mindestlohn-mindestlohngesetz_node.html#doc30720bodyText3

Ukoliko gornji odgovor sadrži stručna objašnjenja, ista su iz pravnih razloga neobvezujuća.

Srdačan pozdrav,

Kerstin Richter
Informations- und Wissensmanagement Zoll
Zentrale Auskunft
Carusufer 3-5
01099 Dresden

Također provjerite

F-Vision – „Ford Trucks“ predstavio koncept autonomnog tegljača budućnosti

„Ford Trucks“ je predstavio „F-Vision“ koncept autonomnog tegljača budućnosti. Iako se ne radi o pravom …