Utorak , 16. listopad 2018.
Naslovna / Vijesti - Pomorski prijevoz / Nakon “Tesla” kamiona, stižu “Tesla” brodovi na električni pogon

Nakon “Tesla” kamiona, stižu “Tesla” brodovi na električni pogon

www.marinelink.com

Nizozemska tvrtka “Port-Liner” objavila je da će ove jeseni biti gotove dvije “Tesla barže” na električni pogon. Očekuje se da će projekt od 100 mil EUR, podržan subvencijom od 7 mil EUR iz Europske Unije, imati značajan utjecaj na lokalni transport između luka Amsterdam, Antverpen i Roterdam.

Izvršni direktor “Port-Liner”-a Ton van Meegen izjavio je za “the Loadstar”:

– U Europi postoji oko 7.300 unutarnjih brodova,  a više od 5000 njih su u vlasništvu poduzetnika u Belgiji i Nizozemskoj. Možemo graditi više od 500 godišnje, ali u toj dinamici je potrebno oko 50 godina da se industrija uključi u zelenu energiju.

Očekuje se da će prvih 6 barži “ukloniti” 23.000 kamiona s Nizozemskih cesta i zamijeniti ih transportom nulte emisije. “Port-Liner” razvija vlastita plovila, ali su i razvili tehnologiju koja obuhvaća baterije unutar kontenjera.

Meegen kaže da im je to omogućilo da nadograđuju postojeće barže:

– Ovo nam omogućava da rekonstruiramo barže koje su već u funkciji, što je veliki poticaj za zelenu energiju u industriji. Kontenjeri se pune na licu mjesta, pružatelj energije je “Eneco” koji struju dobiva putem solarne energije vjetrenjača i drugih obnovljivih izvora.

Prvi brodovi će završiti svoje prvo putovanje krajem ove godine.

Izvor: Plutonlogistic.com

Također provjerite

OT Logistics prodaje udjel u Luci Rijeka

RIJEKA – Ovih dana se neslužbeno može čuti kako poljski OT Logistics planira prodaju udjela …