Nedjelja , 27. svibanj 2018.
Naslovna / Vijesti - Cestovni prijevoz / Mercedes obećao samovozeće taksije u samo tri godine

Mercedes obećao samovozeće taksije u samo tri godine

FreeImages.com

Utrka u lansiranju samovozećih automobila dobila je novog natjecatelja. Prije desetak dana iz kompanije Daimler, u čijem je vlasništvu Mercedes-Benz, najavili su da planiraju uvesti uslugu samovozećih taksija u roku od tri godine, prenosi Wired.

Njemački div samo je jedan od sudionika utrke, a neki od njih su kompanije Ford i BMW koji planiraju učiniti isto do 2021. General Motors i Googleov Waymo postavili su si sličan rok bez objave konkretnog datuma, a u međuvremenu je Uber u Pittsburghu uveo takvu uslugu u rujnu prošle godine s ljudima koji nadziru cijeli sustav.

Samoupravljajući automobili su unosan biznis

Vrijednost Ubera, koji dominira tržištem, procijenjen je na iznos od gotovo 70 milijardi dolara. Postupno uklanjanje vozača je razlog zbog kojeg biznis s u potpunosti samoupravljajućim automobilima bi u idućih sedam godina mogao doseći vrijednost od 42 milijarde dolara, a do 2035. ta brojka mogla bi se popeti na 77 milijardi.

-Ovo je utrka u naoružanju kako bi osigurali mobilnost na zahtjev, rekao je Delphijev tehnički Direktor u prosincu prošle godine.

Najstariji svjetski proizvođač automobila, Daimler, nije početnik u ovoj igri. U 2015. godini prvi u svijetu su, kao koncept, lansirali samovozeći kamion. Tijekom godina u svoje modele su ugrađivali polu-autonomna obilježja, a sada ugrađuju i tzv. drive pilot, koji osigurava da se automobil drži svoje trake i održava sigurnosni razmak od drugih vozila, što su slične značajke koje ima Teslin autopilot.

U potpunosti autonomni automobili ipak zahtijevaju još novih znanja

Kako bi svladali punu autonomiju i razvili potreban hardver i softver, Daimler se oslanja na svježe potpisano partnerstvo s kompanijom Bosch. Kako bi uslugu mogli ponuditi tržištu, koristit će program dijeljenja Car2Go, te Mytaxi, što su aplikacije slične onoj koju koristi Uber.

Točan datum lansiranja, kao i mjesto, Daimler još nije otkrio. Otkrili su samo princip na kojem tehnologija radi.
Jednom kada taj dan stigne usluga neće izgledati toliko futuristički. Daimler će vjerojatno u svojim automobilima ostaviti vozača iz sigurnosnih razloga, isto kako to trenutno prakticira Uber, objasnio je Axel Gern, voditelj projekta u kompaniji.

No, za Daimler ovo je samo početak, a sada kad su službeno u utrci imaju velike šanse da ju završe kao pobjednici.

Preuzeto sa: lider.media

Također provjerite

Stigao novi udar na vozače, a država još ne misli intervenirati: Od ponoći benzin skuplji za još 12 lipa, a dizel za 16 lipa

Vozače su i ovog utorka dočekale više cijene goriva – benzin u prosjeku plaćaju 12 …