Utorak , 16. listopad 2018.
Naslovna / Vijesti - Željeznički prijevoz / Kineski vlasnici „Luke Zadar“ spremni su uložiti u obnovu Unske pruge

Kineski vlasnici „Luke Zadar“ spremni su uložiti u obnovu Unske pruge

Iz Uprave „Luke Zadar“ u Gaženici, čiji je većinski vlasnik kineska firma „Luxury Real Estate“ najavljena je dokapitalizacija „Luke Zadar“ i izražena spremnost za ulaganje u obnovu i modernizaciju Unske pruge, od Knina do granice sa BiH.

Time bi se nakon više od 20 godina ponovo uspostavio teretni željeznički promet i omogućio transport roba iz Jugoistočne Evrope do jadranskih luka u Zadru, Šibeniku i Splitu.

Pruga koja vodi do zadarske luke je u lošem stanju i zahtijeva hitnu obnovu, a paralelno bi se radilo i na obnovi Unske pruge. Ovu inicijativu podržala je i Hrvatska gospodarska komora.

Inače, početkom rujna kineski vlasnici su obećali dodatna ulaganja – više od 100 miliona kuna.

Naručena je nova lučka dizalica, najveća u hrvatskim lukama, a slijedi i obnova lučke infrastrukture. Na zapuštenoj zgradi ispod Jadranske magistrale, počinju radovi. U tijeku je čišćenje terena kako bi mogla početi obnova zgrade, gdje će se smjestiti Luka, a biti će i prostora za najam. Dio ovih projekata je i Unska pruga.

Strateški, očekuje se da će se na „Luku Zadar“ u idućim godinama prebaciti dio prometa i tereta kineskih partnerskih kompanija koji je sada u „Luci Koper“ te bi kineska roba preko Zadra brže stizala do europskih odredišta. Kineski partneri prepoznali su „Luku Zadar“ kao dio globalnog kineskog projekta „Jedan pojas, jedan put“.

 

Također provjerite

Vlakovi bez vozača u Francuskoj od 2023. godine

Francuska državna željeznička tvrtka SNCF objavila je da želi  do 2023. uvesti u upotrebu vlakove bez vozača. …