Ponedjeljak , 15. listopad 2018.
Naslovna / Vijesti - Cestovni prijevoz / Jedna četvrtina profesionalnih vozača zaspe za volanom!

Jedna četvrtina profesionalnih vozača zaspe za volanom!

FreeImages.com

Anonimno istraživanje koje je proveo Unite, britanski sindikat vozača, pokazuje da  čak 29% vozača zaspe za volanom. Krivci su umor i stres povezani s teškim uvjetima rada.

Na anketu je odgovorilo četiri tisuće vozača. Oni koji su priznali da su zaspali za upravljačem tvrde da nekoliko sati sna ili  spavanje u kabini nije dovoljno za razbuditi vozača da nastavi putovanje. Nažalost, ne mogu uzeti dulji odmor zbog vremenskih ograničenja.

“Rezultati ovog istraživanja su šokantni” – izjavio je Adrian Jones, predstavnik sindikata.  “Životi ljudi se dovode u opasnost jer se  radnike tjera na prekomjerno radno vrijeme. Tvrtke neprestano tjeraju vozače da rade dulje, jer su opsjednuti modelom isporuke “na vrijeme”. “To neizbježno vodi do tragičnih posljedica. Dobrobit vozača treba biti prioritet tvrtki” – dodaje Jones.

Nedostatak parkirališta i hostela, gdje bi vozači mogli provesti noć u pristojnim uvjetima za pristupačnu cijenu, dodatno otežava problem.  Oko 20% nesreća s ozljedama opasnim po život uzrokovano je od strane vozača koji zaspu za volanom, izvjestio je Lougborough research center. Većina nesreća se dogodi između 2 i 6 ujutro.

Umor nije jedini problem vozača. Osim problema sa spavanjem, vozački pate od ozbiljnih zdravstvenih problema, poput visokog krvnog tlaka i rizika od srčanog udara. Srećom, sve više vozača shvaća kako zdrav život može značajno utjecati na profesionalni život, kao i njihovu dobrobit i sigurnost.

U Poljskoj postoji organizacija koja već pet godina educira i motivira vozače da se riješe loših navika i poboljšaju stil života. Truckers Life Foundation gradi mrežu parkova za obuku diljem Europe kako bi vozačima omogućila regeneraciju. Organizacija je dosad izgradila 99 dvorana za vozače u Njemačkoj, Češkoj, Litvi i Poljskoj. Organizacija isto tako provjerava zdravstveno stanje vozača i daje smjernice za zdrav život.

Izvor: Trans.info

Također provjerite

Od 1. listopada obvezno praćenje pojedinih vrsta prijevoza u Poljskoj

Prilikom prijevoza osjetljivih tereta koji od ranije podlježe obvezi najave u Poljskoj, od 1. listopada …