Ponedjeljak , 15. listopad 2018.
Naslovna / Vijesti - Cestovni prijevoz / Iste ENC uređaje HAC-u prodaju za 87, a Autocesti Rijeka – Zagreb za 56 kuna

Iste ENC uređaje HAC-u prodaju za 87, a Autocesti Rijeka – Zagreb za 56 kuna

U HAC-u kažu da su cijene za ENC uređaje na nadmetanju ove godine nerealno visoke u odnosu na cijene koji su isti ponuditelji dali ARZ-u

Hrvatske autoceste prijavile su Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja četiri tvrtke koje su se javile na nadmetanje za nabavu ENC uređaja zbog sumnje da su se dogovorile oko ponuđenih cijena tih uređaja. Prema neslužbenim informacijama, zbog istih razloga HAC je protiv njih podnio i kaznenu prijavu DORH-u.

Razlika 45 lipa HAC je, naime, ove godine proveo nadmetanje za sklapanje okvirnog sporazuma za nabavu 90.000 ENC-ova, a procijenjena vrijednost bila je 75 kuna bez PDV-a po uređaju. No svi su se ponuditelji javili sa znatno višim cijenama. Tvrtka M.C.I. Prom, koja prodaje ENC-eve francuske GEA-e ponudila je 87,75 kuna, ponuda slovenske tvrtke Q-Free Traffic Desing koja zastupa norveški Q Free iznosila je 87,80 kuna, hrvatske Emovis Tehnologije koje također zastupaju Q Free ponudile su 87,90 kuna, a cijena ENC-a Digitalnih Tehnologija koje zastupaju norveški Norbit bila je 88,20 kuna. Razlika između najjeftinije i najskuplje ponude iznosi 45 lipa. HAC je, pak, procjenu vrijednosti ENC-ova izradio na temelju cijena tih uređaja koje su postignute u postupcima nabave tvrtki Autocesta Rijeka — Zagreb i Bina Istra.

Na nadmetanju ARZ-a za okvirni sporazum 2016. za 15.000 ENC uređaja, Q-Free Trafic Design ponudio je 99,25 kuna po uređaju, Emovis 99, a Digitalne Tehnologije 88.90 kuna. No u nadmetanju za pojedinačne ugovore na temelju tog okvirnog sporazuma, Q-Free je za 10.000 uređaja ponudio cijenu od 75 kuna, a Digitalne Tehnologije od 78,88 kuna. Emovisova cijena bila je 99,20 kuna. Za isporuku ostalih 5000 uređaja Q Free ponudio je 72,50 kuna, a Digitalne Tehnologije 63,95 kuna. Emovis je i tad bio najskuplji s 99,18 kuna. Na nadmetanju ARZ-a iz 2017. za 20.000 ENC uređaja i 10.000 nosača Q Free ponudio je cijenu od 55,77 kuna za uređaj, a Digitalne Tehnologije 66,70 kuna po uređaju. Emovisova cijena bila je 99,15 kuna. M.C.I.

Prom nije slao ponude ARZ-u ni 2016. ni 2018. HAC je, pak, nakon što su stigle ponude za okvirni sporazum iz ove godine pozvao ponuditelje na sklapanje pojedinačnog ugovora za 4000 ENC-ova, a na što su se odazvali M.C.I. Prom i Digitalne Tehnologije koje su ponudile iste cijene kao iz okvirnog sporazuma – 87,75 kuna odnosno 88,20 kuna. Na drugi poziv za pojedinačni ugovor za 10.000 uređaja odgovorio je samo Emovis koji je također ponudio istu cijenu iz okvirnog sporazuma od 87,90 kuna. Tako u slučaju HAC-a ponuditelji kod pojedinačnih ugovora nisu nudili značajno niže cijene u odnosu na one iz okvirnog sporazuma kao što je to bilo slučaj s ARZ-om iz 2016.

“Odraz tržišnih okolnosti“

U HAC-u su nam potvrdili da su cijeli slučaj prijavili Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, a informaciju o kaznenoj prijavi nisu htjeli komentirati. Kazali su nam da su cijene za ENC uređaje koje su dobili na ovogodišnjem nadmetanju nerealno visoke u odnosu na cijene koji su isti ponuditelji dali ARZ-u. No kako bi ipak za svoje korisnike osigurali dovoljnu količinu ENC uređaja, u HAC-u kažu da su sklopili ugovor s Bina Istrom, u kojoj imaju suvlasništvo od 44 posto, za komisijsku prodaju njenih ENC-ova. PROMO Podjelom letaka do novih kupaca Za prvih 10.000 komada dogovorili su proviziju od pet posto, a za dodatnih 40.000 uređaja provizija je 10 posto. Cijena ENC uređaja za krajnjeg korisnika je 122 kune. U Emovis Tehnologijama, kažu, poštuju zakonske odredbe RH. Za nabavu ENC uređaja HAC-a i ARZ-a navode da njihova cijena odražava objektivne tržišne okolnosti te da cjenovnu politiku drugih dobavljača kao i eventualna postupanja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja ne mogu komentirati. Iz M.C.I. Prom-a poručili su nam pak da oni kao ponuditelj nisu ovlašteni iznositi povjerljive podatke iz sklopljenih ugovora za nabavu ENC uređaja i nosača, u skladu s Uredbom EU o zaštiti podataka.

Digitalne tehnologije: Tri godine nismo mijenjali poslovanje

Prijavu Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja nisu htjeli komentirati ni u Digitalnim Tehnologijama, ali naveli su da su sve sumnje povezane s njima neutemeljene jer se poslovanje te tvrtke protekle tri godine ne mijenja. Naime, u toj tvrtki navode da su njihove cijene na nadmetanjima ARZ-a i HAC-a za okvirne sporazume bile ujednačene. Ukazuju pri tome i na razliku između okvirnog sporazuma i direktnog ugovora kad su naručene količine zagarantirane pa je onda moguće ići s nižim cijenama. Za okvirni sporazum s ARZ-om iz 2016. i pojedinčani ugovor za 5000 uređaja kažu da su mogli ponuditi povoljniju cijenu jer je proizvodnja u tom trenutku bila povoljnija radi ostalih poslova u tvornici. Tad su ponudili cijenu od 63,95 kuna po uređaju. No kažu da na drugi upit ARZ-a po istom okvirnom sporazumu za 10.000 komada nisu mogli ponuditi bolju cijenu pa nisu bili odabrani. Tad su pak ponudili 78,88 kuna. U toj tvrtki navode da treba uzeti u obzir i globalne trendove, a to su borbe proizvođača za određena tržišta i određene segmente tržišta. Ako proizvođač želi osvojiti neki udio tržišta, on može značajno sniziti svoju cijenu kako bi izbacio konkurenta, a kasnije opet prodavati po većoj cijeni kako bi održao profitabilnost – tvrde u Digitalnim tehnologijama. Iz tvrtke Q Free Traffic Desing nisu odgovorili na naš upit.

Izvor: Večernji.hr

Također provjerite

F-Vision – „Ford Trucks“ predstavio koncept autonomnog tegljača budućnosti

„Ford Trucks“ je predstavio „F-Vision“ koncept autonomnog tegljača budućnosti. Iako se ne radi o pravom …