Srijeda , 14. studeni 2018.
Naslovna / Hrvatski Prijevoznik TV / Ista meta – isto odstojanje

Ista meta – isto odstojanje

Ovogodišnji 6. po redu susret prijevoznika – obrtnika u Zadru, u nazočnosti predstavnice predsjednika Sabora Ingrid Antićević Marinović, župana Stipe Zrilića, predstavnike grada Zadra, te jedinog visoko rangiranog dužnosnika MMPI, pomoćnika ministra Uprave za inspekciju, Veselina Biševca, održan je u 7. i 8. ožujka u hotelu Kolovare.

Na marginama ovog skupa bio je nazočan i saborski zastupnik i član odbora za promet Božidar Kalmeta, koji je došao pozdraviti sudionike skupa.

Pred oko 200 sudionika iz svih vidova prijevoza (cestovni – putnički, teretni i taxi prijevoz te brodski prijevoz) održani su pozdravni govori političara koji su kurtoazno pokazali interes za probleme prijevoznika, ali stavljajući sve u kontekst općeg stanja u društvu.

U iskrenom i emotivnom izlaganju predsjednika ceha Vladimira Celiščaka svi problemi stavljeni su u prave okvire. Neefikasnost rada državne uprave, visoki troškovi poslovanja, nelikvidnost, nerazumijevanje institucija, osiguravajućih društava i banaka pravi su razlog krize u prijevozništvu. Podržali su ga u tome i predsjednici sekcija Krešimir Marinčić, Slavko Rich, i posebno nadahnuti predsjednik sekcije brodara Valter Grubica.

U informativnim izlaganjima predstavnici MMPI i MF obavijestili su prijevoznike o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, Zakon o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu,te uvođenju fiskalnih blagajni. Ujedno im je saopćeno da se mogu sa svojim primjedbama očitati do 9. ožujka 2013. godine.

Glavni govornik na skupu predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec bio je vrlo eksplicitan u svom očitovanju prema novim mjerama VRH glede naplate PDV od obrtnika. Glavna teza njegovog izlaganja temelji se na tome da će i ovako teško stanje u obrtništvu ova mjera do kraja pokopati. Naglasio je, umjesto da se stimulativnom mjerama i poticajima potaknu građani ove zemlje na otvaranje novih radnih mjesta kroz obrtničko poslovanje, ovakvim mjerama zabija se posljednji čavao u lijes hrvatskog malog poduzetništva.

Sve u svemu ovaj je skup još jedanput pokazao sve probleme kojima se susreću poduzetnici u RH i nemoć obnašatelja izvršnih funkcija vlasti da ih makar pokušaju riješiti i uvažiti argumentirane primjedbe poduzetnika.

Također provjerite

5. poslovna konferencija “Transport i logistika Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona”

22. ožujka 2018. godine održava se 5. poslovna konferencija TIL 2018. u Sava centru u …