Ponedjeljak , 23. srpanj 2018.
Naslovna / Vijesti - Željeznički prijevoz / HŽ Infrastruktura pokreće javnu nabavu u vrijednosti 510 milijuna kuna

HŽ Infrastruktura pokreće javnu nabavu u vrijednosti 510 milijuna kuna

FreeImages.com

Realizacijom projekta modernizacije i elektrifikacije pruge brzim vlakovima trebat će 50 posto, a putničkim 30 posto manje vremena za prelazak dionice.

HŽ Infrastruktura pokreće nabavu javnih radova za modernizaciju i elektrifikaciju željezničke pruge na dionici Zaprešić – Zabok, vrijednih 510 milijuna kuna odnosno 70-ak milijuna eura, izvijestili su u petak iz HŽ Infrastrukture.

Poziv o nabavi javnih radova bit će objavljen u Europskom oglasniku javne nabave (EOJN) i Službenom listu Europske unije, navodi se u priopćenju.

Vlada je u travnju prihvatila Odluku o financiranju projekta “Modernizacija i elektrifikacija pruge Zaprešić – Zabok”, čime su se osigurala sredstva za financiranje prihvatljivih troškova Projekta procijenjenih na iznos od 80,8 milijuna eura ili 614,39 milijuna kuna (bez PDV-a), a koja će osigurati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture do pozitivnog okončanja cjelokupnog postupka dodjele sredstava iz fondova EU.

Tom Vladinom odlukom HŽ Infrastrukturi se osigurala nesmetana provedba projekta u skladu s planiranom dinamikom te se uklanjaju moguće prepreke za donošenje odluka o odabiru iz postupka javne nabave kao i prepreke za potpisivanje ugovora sa odabranim ponuditeljima.

Projekt se planira financirati u razdoblju od tri godine od ugovaranja, pri čemu je društvo HŽ Infrastruktura dužno osigurati sredstva za plaćanje poreza na dodanu vrijednost te sredstva za neprihvatljive troškove vezano uz provedbu projekta. Sredstva za financiranje prihvatljivih troškova projekta planirana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2017. godinu i projekcijama za 2018. i 2019. godinu.

Željezničku prugu Zaprešić – Zabok, ukupne duljine 24 kilometara, karakterizira iznimno visok stupanj dotrajalosti. Najveća dopuštena brzina na dionici smanjena je sa 100 na 60 kilometara na sat na dijelu pruge Zaprešić – Veliko Trgovišće, odnosno na 40 kilometara na sat između Velikog Trgovišća i Zaboka.

Realizacijom projekta modernizacije i elektrifikacije pruge brzim vlakovima trebat će 50 posto, a putničkim 30 posto manje vremena za prelazak dionice između Zaprešića i Zaboka.

Preuzeto sa: Poslovni.hr

Također provjerite

Obnova pruge Savski Marof – Kumrovec: Na tračnice bi ponovno mogao ‘zagorski cug’

Marin Štritof, načelnik Dubravice, lani je pokrenuo inicijativu za obnovu željezničke pruge Savski Marof – …