Ponedjeljak , 23. srpanj 2018.
Naslovna / Vijesti - Cestovni prijevoz / Evo gdje su najniže cijene goriva u regiji

Evo gdje su najniže cijene goriva u regiji

FreeImages.com

U udrugama potrošača naglašavaju da se cijena nekog proizvoda ne može promatrati izolirano.

Bosna i Hercegovina ima najjeftinije cijene naftnih derivata u regiji, a najskuplje gorivo je u Sloveniji, pokazuje analiza koju je uradio Coface, piše Večernji list BiH.

Cijena litre benzina u BiH je 0,90 eura. Poslije BiH najjeftiniji benzin ima Makedonija, gdje litra benzina stoji 1 euro. U Srbiji je cijena benzina 1,19 eura. Najskuplje cijene benzina u regiji imaju Crna Gora, Hrvatska i Slovenija. Litra benzina u Crnoj Gori stoji 1,22 eura, u Hrvatskoj je cijena 1,24 eura, dok je u Sloveniji cijena 1,25 eura. Cijene goriva u Bosni i Hercegovini su najniže u regiji, tvrdnja je koju često spominju bh. političari. I istina je ako se cijena promatra sama za sebe, međutim, ako se usporedi kupovna moć bh. građana, gorivo je kod nas među najskupljim. U udrugama potrošača naglašavaju da se cijena nekog proizvoda ne može promatrati izolirano, odnosno da se mora dovesti u vezu s primanjima građana. Zato, kako ističu, ne stoje prilično česte ocjene da je, u usporedbi sa zemljama okruženja, gorivo u BiH najjeftinije.

“Ono jest najjeftinije kada se promatra njegova cijena na benzinskim crpkama u različitim državama. Međutim, kad se ta cijena dovede u vezu s plaćama i mirovinama, jasno je da je gorivo u BiH skuplje nego u mnogim zemljama regije”, kazala je za Blic izvršna direktorica prijedorske Udruge građana “Don” Murisa Marić. Kada se usporede cijene goriva i mjesečna primanja, građani BiH svojim prosječnim plaćama i mirovinama mogu kupiti znatno manje goriva od stanovnika većine država u okruženju.

Izvor: Poslovni.hr

Također provjerite

Most Čiovo je završen

MINISTAR mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je u srijedu da će se u …