Srijeda , 14. studeni 2018.
Naslovna / Vijesti - Zračni prijevoz / Dostava namirnica dronom!

Dostava namirnica dronom!

Dron umjesto kurira? Sve više i više online trgovina ispituje ovo riješenje. Hoće li se neba iznad velikih gradova ubrzo preplaviti dronovima? Ovo više nije znanstvena fantastika. Stanovnici Reykjavika već se koriste uslugama isporuke dronovima.

Jedna od najvećih islandskih tvrtki za internet trgovinu, AHA, ujedinila je snage 2017. godine s izraelskom tvrtkom Flytrex kako bi stvorila učinkovit i brz način dostave kupcima u Reykjaviku, glavnom gradu Islanda, koliko je to već moguće.

Nakon nekoliko mjeseci suradnje, Flytrex je za AHA razvio sustav dronova koji je trenutno u testiranju. Uređaji isporučuju namirnice kupcima u dva dijela grada podijeljenog rijekom. Trgovci su ovjereni kako će ova tehnologija značajno ubrzati vrijeme isporuke.

Islandske vlasti dopustile su tvrtci da koristi 13 ruta koje omogućuju opskrbu proizvodima polovici gradskih stanovnika. Dronovi mogu transportirati pakete do 3kg i doseći brzinu od 50 km/h. Dosad su isporučivali hranu i piće, uključujući hranu koja treba zadržati temperaturu (opremljeni su hladnjacima).

Googleovi dronovi za isporuku

Dostava dronovima nije novost. “Abeceda”, matična tvrtka za sve Googleove inicijative, kao dio projekta “Wing”, već četiri godine razvija dostave dronovima. I ne samo oni. Prošle godine Wing je sudjelovao u nacionalnim testovima koje su proveli NASA i FAA (Federal Aviation Administration). “Abedeceda” je razvila softver koji omogućuje upravljanje mnogim tipovima dronova različitih proizvođaća. Platforma razvijena unutar projekta može automatski upravljati rutama različitih dronova i planiranju novih ruta za dronove u slučaju opasnosti od sudara. Ranije su oparetari morali ručno upravljati uređajima i izbjegavati prepreke.

U nekoliko godina, Wing i druge tvrtke vjerojatno će u opticaj pustiti više tistuća dronova.  Dakle, potrebni su sustavi koji će nam omogućiti dinamičko upravljanje dronovima kako ne bi došlo do sudara s preprekama poput zrakoplova i zgrada, te izbjegavanje nepovoljnih vremenskih uvjeta”, rekao je James Ryan Burgess, jedan od vodećih tehničara “Wing”-a.

Izvor: Trans.info

Također provjerite

Croatia Airlinesu prijeti stečaj

INDEX doznaje kako Croatia Airlinesu prijeti stečaj. Naime, prema informacijama koje posjedujemo za nastavak rada …