Nedjelja , 27. svibanj 2018.
Naslovna / Vijesti - Zračni prijevoz / Croatia Airlines: Visoka sezonalnost utječe na poslovanje, lanjska dobit 8 milijuna kuna

Croatia Airlines: Visoka sezonalnost utječe na poslovanje, lanjska dobit 8 milijuna kuna

FreeImages.com

Neto dobit Croatia Airlinesa u 2016. godini iznosila je osam milijuna kuna što je 5,8 milijuna kuna manje nego 2015. godine, objavio je u utorak Croatia Airlines.

Ukupni prihodi iz poslovanja u 2016. godini prema preliminarnim podacima ostvareni su u visini od 1,56 milijardi kuna što je za jedan posto više u odnosu na 2015. godinu, pri čemu je najveći porast ostvaren u kategoriji putničkog prometa (+2 posto).

Ukupni troškovi iz poslovanja ostvareni su u visini od 1,55 milijardi kuna što je također za jedan posto više u odnosu na 2015. godinu.

Najveći utjecaj na poslovni rezultat u odnosu na 2015. godinu imali su povećani troškovi održavanja zrakoplova (+ 22 milijuna kuna) te troškovi amortizacije (+12,2 milijuna kuna), kaže se u izvješću.

Broj letova zrakoplova domaćeg avio-prijevoznika u prošloj godini u odnosu na 2015. povećan je za četiri posto, a ostvaren je i porast broja prevezenih putnika i to za pet posto te ih je lani bilo 1,94 milijuna.

Popunjenost Croatijinih zrakoplova lani je bila 70 posto, što je rekordni učinak u povijesti kompanije.

S obzirom na završen proces restrukturiranja te prestanak ograničenja vezanih uz rast kapaciteta, u 2016. godini flota je tijekom ljetnog reda letenja pojačana najmom jednog dodatnog zrakoplova te je proširena mreža europskih odredišta uvođenjem četiri nove međunarodne linije, iz Zagreba za Lisabon, Milano, Prag i Sankt Petersburg.

Veliki problem za poslovanje kompanije i nadalje predstavlja visok stupanj sezonalnosti potražnje na hrvatskom zrakoplovnom tržištu, kaže se u izvješću. Tijekom zimskog razdoblja, tržišni udio Croatia Airlinesa na hrvatskom zrakoplovnom tržištu doseže i 60 posto i kompanija generira gubitak, dok tijekom ljetnog razdoblja ostvaruje dobit u uvjetima tržišnog udjela u rasponu od 19 do 30 posto. To ukazuje da je za profitabilno poslovanje na razini godine, ključno u zimskom razdoblju minimizirati troškove poslovanja uz optimiziranje mreže letova, ocjenjuje Uprava Croatia Airlinesa.

Preuzeto sa: lider.media

Također provjerite

Usprkos nižim cijenama karata Ryanair zaključio godinu s deset posto većom dobiti

Irski niskobudžetni avioprijevoznik Ryanair objavio je u ponedjeljak da je financijsku godinu zaključio s 10 …