Četvrtak , 21. lipanj 2018.
Naslovna / Vijesti - Ekonomija / Crna Gora odbila ponudu Poljaka za 30% dionica Luke Bar
FreeImages.com

Crna Gora odbila ponudu Poljaka za 30% dionica Luke Bar

Bivši premijer Milo Đukanović rekao je da je poljska kompanija, koja je jedina dostavila ponudu, vjerodostojan partner.

Crnogorski Savjet za privatizaciju nije prihvatio ponudu za privatizaciju Luke Bar od poljske OT Logistics grupe (OTL) jer ona nije u interesu Crne Gore, rekao je ministar prometa i pomorstva Osman Nurković. Natječajno povjerenstvo je ranije predložilo Savjetu da prihvati ponudu jedinog ponuđača, a odbijanje znači i prekid privatizacije Montecarga gdje je također jedini ponuđač bio OTL.

Bez pruge i autoceste
Nurković je naveo da je ponuđena niska cijena, nedovoljan iznos investicija, kao i da je tražen kratak rok u kojem bi OTL nakon kupovine prvih 30 posto dobio pravo otkupa preostalog dijala većinskog paketa dionica u vlasništvu države, prenose Vijesti. Država je vlasnik 54% dionica Luke Bar, a poljska kompanija je za 30% dionica ponudila 8,5 milijuna eura i trogodišnji investicijski plan vrijedan 14 milijuna eura. Prema Nurkovićevim riječima, Luka Bar ima ozbiljan razvojni potencijal, ali privatizaciju treba odgoditi dok se ne riješe problemi kao što su imovinsko-pravni spor s Marinom Bar i Kontejnerskim terminalima. Slabosti luke je to što nema dobru željezničku vezu i do nje nije završena autocesta.

Kako do bolje ponude?
“Rješavanjem tih problema dobili bismo kompaniju koja bi imala veće prihoda ako bi ostala u državnom vlasništvu ili bi za nju dobili bolju ponudu u slučaju privatizacije”, objasnio je Nurković. Skupština općine Bar je ranije na prijedlog oporbe usvojila zaključke kojima su zatražili prekid privatizacije navodeći da nisu u skladu s državnim interesima.  Milutin Simović, potpredsjednik vlade, rekao je da ova odluka ne znači da se odustaje od privatizacije i da se zadržava sadašnje stanje već da se samo uzima “time out” kako bi se dobilo kvalitetnije rješenje, ali nije rekao koliko će trajati to razdoblje. Naveo je da nisu obavijestili poljsku kompaniju o svojoj odluci već da će to uraditi Natječajno povjerenstvo.

Potrebna konkurencija
Zamoljen na detaljnije obrazloži sve razloge odbijanja ponude Simović je, osim onoga što je naveo Nurković, spomenuo i negativnu kampanju kao i formalne razloge, npr. to što je objava natječaja u međunarodnim medijima objavljena tek naknadno, kao i da je potrebna konkurencija kako bi se dobila bolja ponuda. S druge strane, bivši premijer i predsjednik države, a sada predsjednik DPS-a Milo Đukanović u TV emisiji Živa istina rekao je da je kompanija OTL, koja je jedina dostavila ponudu, vjerodostojan partner.  “Sada se želi konzervirati stanje u Luci Bar. Ja bih pristao da luka bude državno poduzeće ako koristi svoje maksimalne kapacitete. Ako ih ne koristimo, a nismo nikad više od 30 posto, onda to upućuje na zaključak da bi trebali nešto mijenjati u upravljanja i menadžmentu luke, što će biti teško s istom vlasničkom strukturom i istim kadrom”, rekao je Đukanović.

Preuzeto sa: Poslovni.hr

Također provjerite

Evo što bi se s cijenom goriva moglo događati u idućih godinu i pol

Cijene su nafte polovicom svibnja dosegnule najviše razine u više od tri godine. Na svjetskim …