Nedjelja , 27. svibanj 2018.
Naslovna / Vijesti - Cestovni prijevoz / Cestari su ovog vikenda okrenuli impozantne novce, evo i kolike

Cestari su ovog vikenda okrenuli impozantne novce, evo i kolike

FreeImages.com

Promet na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) tijekom proteklog vikenda porastao je u odnosu na usporedivi lanjski vikend za pola posto, uz rast prihoda od cestarine za 13 posto, a rast prihoda od 11,8 posto registriran je i na Autocesti Rijeka – Zagreb.

Od 1. srpnja do kraja rujna na tim je autocestama na snazi 10-postotno povećanje cijene cestarina. Sezonsko povećanje cijena uslijedilo je nakon što su ti koncesionari početkom travnja povećali cijene cestarine za prosječnih 4,4 posto, ovisno o dionici. To, uz rast prometa, utječe na prihod od cestarina.

Na autocestama u nadležnosti HAC-a protekloga je vikenda evidentirano 690.203 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 39,7 milijuna kuna bez PDV-a, izvijestili su u ponedjeljak iz HAC-a.

U usporedivom vikendu prošle godine zabilježeno je 689.861 vozilo i naplaćena cestarina u iznosu od 35,1 milijun kuna bez PDV-a.

Tako je promet vozila porastao za 0,5 posto, a prihod od naplaćene cestarine za 13 posto u odnosu na isti vikend prošle godine.

Po podacima Autoceste Rijeka-Zagreb, na autocestama tog koncesionara i mostu Krk protekli je vikend, od 28. do 30. srpnja, zabilježen promet 327.190 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 17,9 milijuna kuna bez PDV-a.

U usporedivom vikendu prošle godine zabilježen je promet od 326.261 vozilo, a cestarina je naplaćena u iznosu od 16 milijuna kuna bez PDV-a. To znači da je broj vozila povećan za 0,3 posto, dok je prihod od cestarine porastao 11,9 posto. 

Na autocesti Zagreb – Macelj tijekom petog srpanjskog vikenda evidentiran je promet 113.628 vozila, što je pad u odnosu na usporedivi vikend prošle godine za 10.310 vozila ili 8,3 posto.

Istarskim ipsilonom proteklog su vikenda prometovala 163.393 vozila, što je 5,7 posto više nego u lanjskom usporedivom razdoblju, izvijestila je Bina Istra.

Preuzeto sa: tportal.hr

Također provjerite

Svi novi automobili u EU morat će imati ovih 11 naprednih sigurnosnih sustava

Automobili iz godine u godinu postaju sve sigurniji, no Europskoj komisiji ovaj napredak nije dovoljan. …