Utorak , 25. rujan 2018.
Naslovna / Vijesti - Cestovni prijevoz / Borba Njemačke protiv krađe robe iz kamiona

Borba Njemačke protiv krađe robe iz kamiona

“Cargo” – nova policijska postrojba u Njemačkoj počela je raditi od 1. srpnja. Cilj ove postrojbe je eliminacija organiziranih kriminalnih grupa specijaliziranih za krađu robe iz kamiona. Podatci koje su prikupile njemačke poslovne organizacije pokazuju  da do krađe robe dolazi u prosjeku svakih 20 minuta.

Iako su zasada samo 3 njemačke pokrajine oformile takvu vrstu postrojbe, fokus će biti usmjeren na kriminalce u cijeloj Njemačkoj. Partneri iz Poljske, Češke, Nizozemske, Francuske, Danske i Švedske surađuju s “Cargo” postrojbom. Podršku je dobila i od Europskog policijskog ureda (Europol).

Opasne zone nalaze se blizu istočne granice

Kriminalne radnje se učestalo događaju blizu granice s Poljskom. Najgora situacija je na njemačkim autocestama A2, A7, A9, A14 i A38. Odjeća, obuća, auto dijelovi i pribor, kozmetika, hrana i piće najčešće se kradu jer se mogu brzo zamijeniti za gotovinu.

Suradnja sa sudstvom

Njemačka policija se nada i suradnji sa sudstvom. Naime, policija inzistira na tome da bi svaka pokrajina trebala odrediti jednog tužitelja koji bi bio isključivo nadležan za procesuiranje ovakve vrste kriminala.

Do krađe robe dolazi svakih 20 minuta

Prema statističkim podatcima TAPA (udruženje za zaštitu transportne imovine), 2017. godine je u Njemačkoj ukradeno 13.8 % robe manje nego prethodne godine. Vrijednost ukradene robe iznosila je 5.4 mil EU. Međutim, ovo je samo dio cijele slike budući da su TAPA podatci temeljeni samo na izvještajima povezanih tvrtki.

Prema podatcima koje je prikupilo 13 njemačkih poslovnih organizacija, do krađe robe dolazi u prosjeku svakih 20 minuta, a u 2016. gubitci su iznosili 2.2 milijarde eura (uključujući troškova popravka, kazne određene ugovorom, troškovima zbog pada prodaje ili proizvodnje).

Izvor: trans.eu

Također provjerite

Litva: u prodaji isključivo elektronske vinjete

Prema objavi litavskog udruženja prijevoznika LINAVA, od 21. kolovoza u prodaji su samo elektronske vinjete. …