Ponedjeljak , 23. srpanj 2018.
Naslovna / Vijesti - Zračni prijevoz / 7 zanimljivosti o najsigurnijem zrakoplovu na svijetu

7 zanimljivosti o najsigurnijem zrakoplovu na svijetu

FreeImages.com

Air Force One može odjednom primiti 70 putnika i 26 člana posade. Svi članovi posade odabrani su iz vojnih redova te prolaze posebne sigurnosne provjere.

  • Air Force One nije ime određenog zrakoplova

Naprotiv, ono se daje svakom zrakoplovu u kojem putuje predsjednik Sjedinjenih Američkih Država u određenom trenutku. Riječ je zapravo o imenu koje koristi zračna kontrola kako bi izbjeglo eventualno miješanje s nekim drugim avionima koji putuju u isto vrijeme u istom pravcu. Vojni zrakoplov u kojem se nalazi predsjednik naziva se Army One, a helikopter Marine One, piše punkufer.

  • Predsjednik ima dva ista Boinga 747-200B

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država obično leti u jednom od dva identična preuređena Boinga 747-200B, koji su napravljeni kako bi zaštitili vrhovnog zapovjednika ove zemlje od svih eventualnih opasnosti.

  • Air Force One je tehnološka utvrda

Avion je napravljen tako da može izdržati elektromagnetski puls, ima sustav koji blokira radare pa nitko ne može pratiti putanju predsjednikova putovanja, ali i mogućnost razoružavanja projektila iz potencijalnih neprijateljskih letjelica. Opremljen je svim naprednim tehnološkim spravama koje su potrebne predsjedniku SAD-a u njegovom pokretnom uredu. Upravo zato Air Force One se naziva i letećom Bijelom kućom.

  • Air Force One ne mora nikad sletjeti 

Air Force One može prevesti predsjednika gdje god treba bez zaustavljanja. To je ostvarivo jer se dopuna goriva odvija u zraku uz pomoć posebnog zrakoplova.

  • Air Force One leti više nego drugi avioni

Maksimalna brzina preuređenih Boinga 747 iznosi 1126 kilometara po satu, a može letjeti na visini od 13.700 metara. Klasični putnički zrakoplovi lete na visini od oko 10.000 metara.

  • Air Force One ima i mini bolnicu

Dva identična Boinga 747-200B preuređena su tako da je unutrašnjost aviona podijeljena na tri razine i sveukupno 370 četvorna metra. Sastoji se od životnog prostora za predsjednika sastavljenog od spavaće sobe, kupaonice, teretane, ureda i mini bolnice s operacijskom dvoranom. U zrakoplovu se nalazi i kuhinja koja odjednom može nahraniti stotinu osoba.

  • Samo za odabrane kuhare

Air Force One može odjednom primiti 70 putnika i 26 člana posade. Svi članovi posade odabrani su iz vojnih redova te prolaze posebne sigurnosne provjere. Od toga nisu isključeni ni kuhari. Kada idu u nabavku namirnica za avion, primjerice, čine to u tajnosti kako bi smanjili mogućnost od eventualnog pokušaja trovanja predsjednika. U zraku pak na raspolaganju su 24 sata dnevno i pružaju uslugu kao iz najboljih svjetskih restorana.

Izvor: Poslovni.hr

Također provjerite

Na hrvatski otok sletio najveći zrakoplov u povijesti te zračne luke

Tonći Peović, direktor Zračne luke Brač, objavio je kako je na Aerodrom Brač, uslijed ispadanja …